LINOTYPE

Bakgrund

Linotype är ett företag som förvaltar, konstruerar och distribuerar typsnitt. Tyvärr påverkar rådande trender även den här branschen, och många av Linotypes klassiska typsnitt säljer sämre än någonsin.


Uppdrag

Marknadsför klassiska typsnitt till art directors och grafiska formgivare.


Insikt

Tack vare internet har vi tillgång till oändligt mycket inspiration, men inget slår känslan av att få hålla i ett riktigt fint papper med ett riktigt bra tryck på.


Lösning

Genom ett samarbete med Arctic paper – en tillverkare av högkvalitativt finpapper, tog jag fram ett typsnittskartotek. En kartotekslåda innehållande ett urval av lite bortglömda typsnitt kommer skickas ut till Linotypes större kunder, samt till Arctic papers kunder som är vana att då och då får fina pappersprover levererade utan kostnad. Varje typsnitt ligger i en liten ficka märkt med sitt namn. I fickan finns tre blad, tryckta på olika finpapper. På första bladet står en humoristisk hälsning från typsnittet. Nästa blad visar gradprover på en liten informationstext. På sista bladet presenteras de olika vikterna typsnittet finns i. Det gemensamma för de tre bladen är att designen ska ligga i tiden. Den ska inspirera formgivare att använda typsnittet i sitt arbete.


Med jämna mellanrum kommer det skickas ut nya fickor med andra typsnitt. På sikt kommer man även använda kartoteksmodellen för att informera sina kunder om sprillans nya typsnitt. På så vis kommer kartotekslådan efter ett tag vara en härlig blandning av gammalt och nytt. Och hur får man tag i typsnitten? Jo, man köper dem av Linotype.


Team

Malin Rockström

Fiktivt case